GhidPitesti CinemaCity Cataloage Pitesti

Facultatea de Educatie Fizica si Sport

Afisari: 18130   E-mail    Print    Messenger     
  Localizare pe Harta Pitesti
  Telefon:  0248222849
  Web:  www.upit.ro

DECAN - Prof.univ.dr. Spiridon Horatiu Mugurel Niculescu
PRODECAN - Conf.univ.dr. Luminita Georgescu
SECRETAR STIINTIFIC - Prof.univ.dr. Gheorghe Simion
Contact: 
Adresa: 110253 Pitesti Str. Gh.Doja 41
Telefon:  0248-222849
Site: www.upit.ro

   Facultatea de Educatie Fizica si Sport a fost infiintata ca specializare in anul 1971 in cadrul Sectiei de Biologie a Institutului Pedagogic de 3 ani Pitesti.

   Dupa Revolutia din decembrie 1989, intregul invatamant superior romanesc a suferit transformari majore. Astfel, in anul 1990, prin reorganizare a luat fiinta Universitatea din Pitesti. Incepand cu anul 1991 s-a reinfiintat specializarea Educatie Fizica si Sport in cadrul Facultatii de Stiinte, ca in anul 2000 sa se desprinda din cadrul acestei facultati ca Facultate de Educatie Fizica si Sport.

   Din anul 2000 functioneaza in cadrul facultatii si specializarile Educatie Fizica si Management in Sport, Kinetoterapie.

   Intregul proces de invatamant se desfasoara pe baza sistemului european de credite transferabile, studentii parcurgand facultativ modulul psiho-pedagogic, care le permite desfasurarea activitatilor profesionale, in toate ciclurile de invatamant preuniversitar si universitar.

Ca urmare a dezvoltarii bazei materiale si a performantelor obtinute in procesul de invatamant, din anul 2001 functioneaza specializarea de Master - Educatie Fizica si Sport Competitional si din 2002 specializarea Master - Sport, Turism si Loisir in colabotrare cu cadre didactice de la Universitatea Sophia Antipolis din Nice, Franta.

Recunoasterea prestigiului stiintific al Facultatii de Educatie Fizica si Sport s-a materializat prin acordarea calitatii de Institutie Organizatoare de Doctorat incepand cu anul 2003 in care activeaza 5 conducatori de doctorat si peste 70 de doctoranzi.

Acestia sunt: Prof.univ.dr. Ioan Lador, Prof.univ.dr. Dumitru Colibaba Evulet, Prof.univ.dr. Pierre de Hillerin, Prof.univ.dr. Gheorghe Simion - din 2003 si Prof.univ.dr. Spiridon Horatiu Mugurel Niculescu din 2004.

De asemenea, incepand cu anul 2001 s-a infiintat sub conducerea facultatii si in colaborare cu Institutul National de Cercetare in Sport Bucuresti, Centrul de Cercetare pentru Performanta Umana.

Dupa terminarea studiilor universitare si sustinerea examenului de licenta, absolventii vor primi:
a) Diploma de licentiat in educatie fizica si sport / kinetoterapie (profesor de educatie fizica si sport, cu conditia absolvirii Seminarului Pedagogic, in cadrul Departamentului pentru pregatirea si perfectionarea personalului didactic, conform art.68 din Legea invatamantului nr.84/1995 sau kinetoterapeut).
b) Carnet de antrenor, in disciplina sportiva aprofundata, eliberat de A.N.S.

Baza materiala a fost asigurata in cadrul facultatii cu spatii adecvate pentru desfasurarea procesului instructiv educativ. Colectivul de conducere al facultatii cat si al universitatii sunt preocupate permanent de imbunatatirea continua a bazei materiale prin construirea unor noi spatii adecvate respectiv:
- sala de jocuri sportive polivalenta, ultramoderna, cu o suprafata de lucru 44 x 22m, beneficiind de toate utilitatile (vestiare cu ionizare, sauna, sali de masaj si refacere etc.);
- sala de atletism acoperita, functionala pe toata durata anului (in constructie);
- sala pentru pregatire musculara (fitness) ultramoderna;
- sala de gimnastica artistica cu toate dotarile si utilitatile necesare;
- sala de gimnastica aerobica si gimnastica ritmica;
- sala volei si baschet;
- laboratoare cu dotare moderna si functionala;
- biblioteca de specialitate;
- sala Internet;
- posibilitate de cazare si masa in camin si restaurant studentesc.

Facultatea noastra are numeroase contracte de colaborare in tara si strainatate: A.N.E.F.S. Bucuresti, Centrul de Cercetari pentru problemele sportului Bucuresti, Universitatea de Vest - Facultatea de Educatie Fizica si Sport Timisoara, Universitatea de Medicina Bucuresti etc. iar din strainatate I.N.E.F.S. Chisinau - Rep. Moldova, Universitatea Sophia Antipolis Nice - Franta, Humanities Polytechnic Finlanda si Universitatea din Istambul Turcia.


Specializarea sporturi individuale

SEF CATEDRA - Prof. univ. dr Mihailescu Liliana
SECRETAR STIINTIFIC - Conf univ. dr. Cretu Marian


DESCRIERE GENERALA

Catedra s-a infiintat  in anul infintarii Facultatii de Educatie Fizica si Sport.
Scopul catedrei este acela de organizare a activitatilor de baza ale procesului didactic la ramurile de sport cu activitate individuala.

La nivelul catedrei se propune, analizeaza, se discuta si se aproba anual planurile de invatamant, progrmalele analitice, sistemul de evaluare pe discipline, statul de functiuni, desfasurarea activitatilor in regim de cumul si plata cu ora.

Tot la nivelul catedrei se elaboreaza tematica de cercetare in corelatie cu tematica elaborata de Centru de Cercetare pentru Performanta Umana care functioneaza la nivelul facultatii.

In cadrul activitatii specifice catedrei se prezinta noutatile de ordin didactic pe dicipline, noutatile editoriale, analizandu-se modalitatile concrete de restructurare a continuturilor specifice activitatilor de curs, seminar si lucrari practice etc.

Cadrele didactice ale catedrei sunt implicate in activitati diverse:

a.  pregatirea studentilor pentru participarea la competitiile sportive de nivel national si international in urmatoarle ramuri de sport: atletism, gimnastica, judo, schi, inot:
b. pregatirea studentilor pentru activitatea competitionala specifica - toate fazele campionatelor nationale universitare:
c. cadrele didactice sunt membrii in Asociatii profesionale de specialitate - Consiliul National al Stiiintei Sportului: sunt  in colectivele tehnice ale Federatiilor pe ramuri de sport: Lect univ dr. Rosu D, Federatia romana de Judo, Prof univ dr Mihailescu L., Federatia Romana de Atletism si Presedinta a Comisiei de Atletism a Federatiei Sportului Universitar:
d. cadrele didactice isi desfasoara activitatea in cadrul comisiilor judetene pe ramuri de sport: Atletism, Asit univ drd Mihailescu L., Gimnastica, Conf univ dr Cretu M si Asist. univ drd Andronache G., Judo Lect univ dr. Rosu D., Volei, Prof univ dr Simion Gh.


Specializarea jocuri sportive

DENUMIREA CATEDREI - Jocuri sportive
SEF CATEDRA - 
Prof. univ. dr Nastase Viorel Dan
SECRETAR STIINTIFIC - 
Conf. univ. dr. Niculescu Ionela


DESCRIERE GENERALA  

Catedra s-a infiintat  odata cu Facultateai de Educatie Fizica si Sport din Pitesti.

Scopul catedrei este acela de organizare a activitatilor didactice la ramurile de sport a caror activitate se desfasoara in echipa. Disciplinele din cadrul catedrei noastre sunt: baschet, dans sportiv, fotbal, handbal, tenis de camp, volei, care constituie si optiuni pentru specializarea studentilor din facultate. Studentii din anii terminali isi aleg temele lucrarilor de licenta din specificul disciplinelor sus mentionate.

 Aceste ramuri sportive, impreuna cu gimnastica aerobica, fitness-ul si inotul reprezinta optiuni la educatia fizica ale studentilor din celelalte facultati ale Universitatii din Pitesti.

In cadrul catedrei se aproba planurile anuale de invatamant, programele analitice, sistemul de evaluare pe discipline, statul de functiuni etc.

Membrii catedrei noastre sunt si membrii ai Centrului de Cercetare pentru Performanta Umana din facultate prrecum si ai Consiliului Stiintei Sportului din Romania.

In cadrul activitatii catedrei se prezinta noutatile domeniului atat in plan sportiv cat si specific activitatii universitare.

Printre preocuparile cadrelor didactice din catedra noastra se desprind activitatile de genul:

- elaborarea de carti, manuale, cursuri, indrumare, culegeri etc. pentru studenti, profesori, antrenori si alti specialisti ai domeniului;
- pregatirea studentilor pentru participarea la competitiile sportive de nivel universitar, national si international (baschet-Lect.univ.drd.Sufariu Nicolae, Lect.univ.dr.Fleancu Leonard, fotbal - Lect.univ.drd.Trandafirescu Gabriel; handbal- Conf.univ.dr.Mihaila Ion, Lect.univ.drd. Preda Corina, volei- Prof.univ.dr. Mugur Niculescu si Conf.univ.dr. Ionela Niculescu, Lect.univ.drd. Diana Hristache,  Asist univ.drd. Larisa Vladu, tenis de camp- Asist.univ.drd. Cornel Catanescu, dans sportiv- Prof.univ.dr. Viorel Nastase.
- Component al lotului national de pescuit sportiv la musca artificiala - Florin Ghimisliu
- activitati de timp liber al studentilor si cadrelor din universitate Lect.univ.drd. Corina Preda, Lect.univ.drd. Anca Marinescu, Asist.univ.drd. Larisa Vladu, Prof.univ.dr. Viorel Nastase.


Specializarea kinetoterapie

DENUMIREA CATEDREI - Catedra de Kinetoterapie
SEF CATEDRA - 
Conf. univ. dr. Ciucurel Constantin
SECRETAR STIINTIFIC - 
Asist. univ. drd. Ene Ana Maria


DESCRIERE GENERALA  

Catedra a inceput sa functioneze in cadrul Universitatii din Pitesti Facultatea de Educatie Fizica si Sport din anul universitar 2004/2005.

Catedra are noua membri, deservind disciplinele de specialitate de la specializarile kinetoterapie si educatiei f zica.

Studentii inscrisi la aceasta specializare audiaza cursuri si participa la seminarii, laboratoare si activitati practice tinute de cadre didactice cu o inalta calificare profesionala in domeniul educatiei fizice si sportului, in mod particular al kinetoterapiei. Activitatea didactica valorizeaza intr-o mare masura principiul abordarii interdisciplinare, formarea viitorilor kinoterapeuti fiind rezultatul efortului depus de un colectiv heterogen, format din medici, kinetoterapeuti, profesori de educatie fizica, psihologi, pedagogi etc.

Relatiile profesori-studenti au o inalta tinuta academica si sunt guvernate de reguli si masuri organizatorice ce au in vedere urmatoarele: selectarea riguroasa a cadrelor didactice si a studentilor, evaluarea cat mai obiectiva a studentilor, functionarea unui regulament de ordine interioara, organizarea unor activitati de practica si stagii clinice in unitati sanitare si de asistenta sociala reprezentative etc. 

Desi este o Catedra relativ tanara in cadrul Universitatii din Pitesti pregatirea studentilor se desfasoara la un inalt nivel implicand o solida baza materiala (spatii moderne, sala de sport, sala de kinetoterapie, laborator multifunctional, laborator pentru discipline medicale, cabinet medical, sala multimedia, cabinet de consiliere si psihoterapie etc.), un colectiv cu o inalta tinuta morala si o temeinica pregatire profesionala.
In cadrul Catedrei de Kinetoterapie functioneaza Asociatia de Kinetoterapie din Centrul Universitar Pitesti, afiliata la FRAK (Federatia Romana a Asociatiilor de Kinetoterapie). De asemenea in cadrul FEFS se deruleaza proiecte de cercetare prin Centrul de Cercetari pentru Performanta Umana.
 


Institutii educatie - Alte categorii
 Crese, Gradinite (26)    Scoli generale (20)    Licee, Colegii (16)    Univ. C-tin Brancoveanu (11)  
Top