GhidPitesti CinemaCity Cataloage Pitesti

Facultatea de Stiinte Socio-Umane

Afisari: 17681   E-mail    Print    Messenger     
Facultatea de Stiinte Socio-Umane   Localizare pe Harta Pitesti
  Telefon:  0248213179
  Telefon2:  0248218804
  Fax:  0248213179
  Web:  www.upit.ro

Contact:
Universitatea din Pitesti, Facultatea de Stiinte Socio-Umane
str. Targu din Vale nr.1, Corpul A, Etaj IV
Telefon/Fax 0248/213179 sau 0248/218804, interior 216, 217, 218, 219.
Site: www.upit.ro

Decan: Prof. univ. dr. Geanina CUCU-CIUHAN
Prodecan: Conf. univ. dr. Sergiu NICOLAESCU
Secretar stiintific: Conf. univ. dr. Gheorghe NICOLESCU

 Prezentare generala

 Facultatea de Stiinte Socio-Umane cuprinde cinci domenii de licenta adaptate cerintelor actuale ale pietei muncii: Psihologie, Relatii Internationale si Studii Europene, Stiintele comunicarii - Jurnalism, Istorie, Filosofie. Este un spatiu benefic dezvoltarii personale si profesionale a studentilor. Facultatea a ajuns anul acesta la un numar de 1653 de studenti si este a doua facultate ca numar de studenti a Universitatii din Pitesti.

Din anul 2003 studentii acestor sectii au mers in centre universitare europene pentru schimburi de experienta. Prin programul Erasmus-Socrates s-a realizat o colborare in domeniile psihologiei educationale, jurnalismului si comunicarii cu Universitatea Jules Verne Picardie din Amiens – Franta. Pana in prezent au beneficiat de bursa Erasmus-Socrates un numar de 15 studenti cu rezultate academice foarte bune.

Domeniul de licenta Filosofie a luat fiinta in anul 2000 si este in ultima faza a procesului de acreditare. Specializarea Relatii Internationale si Studii Europene este recent creata (2004) pentru a satisface cerintele apropiatei integrari europene, de a pregati indivizi capabili sa lucreze pe piata europeana.

Elemente atractive ale domeniului de licenta Filosofie sunt: oferirea unei deschideri catre alte discipline precum stiinta, arta si modulele nou create de Teorie Politica si Economica si cel de Studii Culturale Europene.

Sectia Relatii Internationale si Studii Europene tine pasul cu noile specializari ce vor aparea in urma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Ofera studentilor doua traiectorii de specializare: Relatii Internationale si Studii Europene. Studentii au sansa de a studia aspecte de maxima importanta referitoare la situatia actuala a politicii internationale, la noile tendinte social-politice, economice si culturale. Absolventii sectiei de Relatii Intenationale au foarte bune oportunitati pentru masterate, datorita unei arii curriculare echilibrate, care contine discipline din domeniile dreptului, economiei si culturii social-politice.

Specializarea in acest domeniu ofera sansa de a studia in unul dintre cele mai moderne si dinamice centre universitare din Romania, care beneficiaza si de sprijinul financiar al Uniunii Europene. O mare parte din cadrele didactice sunt profesori universitari de prestigiu ai Universitatii Bucuresti. Catedra de Relatii Internationale are si cadre didactice tinere cu specializari la centre univesitare locale, bucurestene, dar si europene.

Domeniul de licenta Stiintele comunicarii, specializarea Jurnalism din cadrul Universitatii din Pitesti a luat fiinta prin H.G. 1215/12.07.2000. Absolventii sectiei Jurnalism a Facultatii de Stiinte Socio-Umane sunt bine integrati pe piata muncii datorita legaturilor stranse intre facultate si presa locala, precum si cu institutiile de cultura si arta din Arges si din tara.

Inca de la infiintare, specializarea Jurnalism de la Pitesti colaboreaza cu Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, renumiti profesori ai Universitatii bucurestene predand studentilor.

Planul de invatamant este structurat pe o durata a studiilor de trei ani, conform procesului de la Bologna, si este acordat cerintelor Consiliului National de Acreditare Academica. Printre cursurile de baza predate la aceasta sectie a Facultatii de Stiinte Socio-Umane se afla: Tehnici de redactare a textului jurnalistic, Emisiunea Radio, Emisiunea de televiziune, Genurile presei, Comunicare, Internet, Relatii publice, Publicitate, Fotojurnalism, Paginarea ziarului, Jurnalism tematic, Presa engleza/franceza.

Mai mult decat oricare alta sectie a facultatii, Jurnalismul are in dotare laboratoare pentru Paginarea ziarului, Internet, Radio, TV. Laboratoarele sunt dotate cu reportofoane, camere de filmat, camere foto, calculatoare, masa de montaj, etc. La toate cele mai sus mentionate se adauga si un laborator de Presa Scrisa unde este elaborata si conceputa, de catre studenti, revista Juventus.

In anul universitar 2005-2006, studentii acestei specializari au fost implicati in numeroase evenimente promovate si de presa: sesiunea de comunicari stiintifice „Cercetarea stiintifica studenteasca in mileniul III”; o expozitie concurs de fotografie; intalniri ale studentilor cu ziaristi de la Adevarul, Gardianul si alte ziare bucurestene; un concurs de scriitura „Saptamana Stirii” realizat in colaborare cu ziarul Argesul, premiile constand, printre altele, si in stagii de practica la ziare nationale; seminarul organizat cu ocazia Zilei Libertatii Presei (3 mai), unde studentii au dezbatut problema „libertatii presei” impreuna cu jurnalisti locali; o expozitie de presa dedicata zile de 3 mai; editarea lunara a revistei Juventus.

Jurnalismul este prima specializare din cadrul Facultatii de Stiinte Socio-Umane care a trimis studenti in centre universitare europene prin programul Erasmus-Socrates. Studentii care au beneficiat de aceste burse lucreaza acum in importante centre nationale si locale.

Domeniul de licenta Istorie a fost infiintata in 1997, in cadrul Universitatii de Stat din Pitesti. Din 2000 a functionat in cadrul Facultatii de Istorie, Filosofie, Jurnalism, iar din 2005, in cadrul Facultatii de Stiinte Socio-Umane. Este singura specializare acreditata din cadrul Facultatii si este singura care organizeaza si studii masterale. Din anul 2004 aceasta sectie editeaza Buletinul Stiintific Studii Istorice, care cuprinde cercetari istorice ale cadrelor didactice si ale studentilor din cadrul specializarii.

Incepand cu anul 2002 domeniul de licenta Istorie organizeaza Sesiunea Nationala de Comunicari Stiintifice a Studentilor, recunoscuta la nivel academic de catre Ministerul Educatiei.

Specializarea are un numar de trei profesori universitari, sase conferentiari, un lector si patru asistenti. Activitatile de curs si seminar se desfasoara in sali, amfiteatre noi si laboratoare de arheologie, de conservare si restaurare (realizate impreuna cu Muzeul Judetean Arges).

Specializarea Istorie deruleaza colaborari cu: Muzeul Judetean Arges, Complexul Muzeal Golesti, Centrul de Cultura „Bratianu”, Muzeul National de Istorie a Romaniei, diferite muzee judetene si nationale unde studentii pot efectua practica de specialitate.

Studentii de la istorie isi efectueaza stagiul de practica si cercetare pe santiere arheologiece precum: Castrul Roman Campulung-Jidava, Castrul Roman de la Micia, Santierul Arheologic de la Garla Mare, etc.

Domeniul de licenta Psihologie a inceput sa functioneze in 2003. In cadrul domeniului Psihologie studentii sunt pregatiti conform planurilor de invatamant pe credite transferabile, pe o durata de 3 ani pentru cursurile de zi. Planurile de invatamant, prin continut si structura, sunt coordonate cu cele existente si in alte centre universitare cu traditie, din Romania si din strainatate. Domeniul de licenta Psihologie se afla cuprinsa in nomenclatorul de profile si specializari aprobat de Ministerul Educatiei Nationale.

Relatiile profesori studenti au o inalta tinuta academica si sunt guvernate de reguli si masuri organizatorice ce au in vedere urmatoarele: selectarea riguroasa a cadrelor didactice, eliminarea manifestarilor politice din cadrul Universitatii, functionarea unui consiliu de onoare si disciplina a studentilor, editarea Buletinului Stiintific, Seria Psihologie, preocuparea comuna pentru achizitia de catre studenti a metodelor, tehnicilor si instrumentelor de lucru specifice psihologiei.

Domeniul de licenta Psihologie beneficiaza de dotari la standarde europene: Laborator de Psihodiagnostic, Laborator de Psihologie Experimentala, Centru de Consiliere si Orientare Profesionala, Centrul de Cercetare pentru Promovare Excelentei in Formarea Profesionala (acreditat de CNCSIS); sali si amfiteatre moderne, spatii de informatii si studiu, etc.


Specializarea istorie

SEF CATEDRA - Prof. Univ. dr. Stefan Trambaciu
SECRETAR STIINTIFIC - Lector. Univ. dr. Carmen Oprescu

DESCRIERE GENERALA 

 Primele activitati specifice catedrei au inceput la 1 octombrie 1997 cand, in cadrul Facultatii de Stiinte aflata pe str. Gheorghe Doja, Nr.41 s-a infiintat specializarea Istorie - Muzeologie . Initial, cadrele didactice au facut parte din Catedra de Stiinte Economice si Administrative, coordonata de prof.univ.dr.Ion Constantin Dima (Management).

In 1998 s-au desprins, din Facultatea de Stiinte, specializarile ce vor forma Facultatea de Litere si Istorie. Sef al Catedrei de Istorie-Muzeologie, nou infiintata, a fost ales prof.univ.dr.Stefan Trambaciu (Istorie medievala,director al Muzeului Municipal Campulung Muscel ).

In urma propunerilor  Senatului, avansate de rectorul Universitatii din Pitesti, prof. univ. dr.Gheorghe Barbu (Matematica-Informatica), Guvernul Romaniei, prin Hotararea Nr.410, din 25 aprilie 2002, a decis constituirea, incepand cu 1 octombrie 2002, a Facultatii de Istorie, Filosofie, Jurnalism , ca entitate distincta. Activitatea didactica a fost organizata in doua catedre. Una dintre acestea a fost cea de Istorie-Muzeologie (sef de catedra prof.univ.dr.Stefan Trambaciu), In vara anului 2001 a absolvit, la Universitatea din Pitesti, prima serie de la Istorie-Muzeologie (23 de absolventi), sef de promotie, Dinu Sergiu (9.50). Intrucat aceasta specializare nu era inca acreditata, licenta s-a realizat in parteneriat cu Facultatea de Istorie, Filosofie, Geografie a Universitatii din Craiova, presedinte de comisie fiind prof. univ. dr. Ion Patroiu (Istorie moderna). Apoi, in iunie 2002 a finalizat studiile cea de a doua promotie de la acelasi profil (46 de absolventi), sef de promotie, Carjan Marius (10), cand s-a beneficiat de colaborare cu Facultatea de Litere, Istorie, Jurnalistica a Universitatii " Lucian Blaga " din Sibiu, presedinte de comisie, conf. univ. dr. Lucian Giura (Istorie moderna).

         Specializarea istorie-muzeologie dispune de un   Laborator de istorie

In anul 2004 a fost acreditata, specializarea Istorie - Muzeologie. Ca urmare, in luna iulie 2004 a fost organizat examenul de licenta de catre facultate, fara a se mai apela la comisie din alte centre universitare (59 absolventi, sef de promotie Stefan Marius). De asemenea, la specializarea istorie-muzeologie, acreditata, a fost organizat un curs de Masterat cu tema "Romanii si Romania in context european", care este urmat de catre  27 de cursanti.

Totodata, prof. univ dr. Stefan Trambaciu, seful catedrei de Istorie -Muzeologie  a primit dreptul de a conduce Doctorat.
Cadrele didactice  din structura catedrei au publicat peste 80 de volume de istorie si  sute de studii  in reviste de specialitate.
 


Institutii educatie - Alte categorii
 Crese, Gradinite (26)    Scoli generale (20)    Licee, Colegii (16)    Univ. C-tin Brancoveanu (11)  
Top